Hakkımızda

Dünyayı tanımak, çevreyi ve kendimizi gözlemleme temeline dayanan bir süreçtir (Bernstein ve arkadaşları, 2021). Fakat deneyimler, kişiden kişiye değişmekle birlikte, dünyayı ve kendimizi algılama tarzımızın bazı durumlarda bizi yanıltabilmesi mümkündür. Bu yanılsama sıklıkla duygusal ve fiziksel yaralanmaya sebep olur. İnsanlar psikolojik acı içinde diğer insanlarla karşılaştıkça, tavırları ve dikkatleri, her şeyin olabileceği kadar keyfi olmaktan uzaktır. Bir kişi bir başkasına yardım etmeyi amaçladığı için sunulan şey, kişinin kendi etiğinin, kendi yaşam felsefesinin, kendi yaşam felsefesinin ince örtülü bir ifadesidir (Graceffo, 2022).

Bu zamanlarda alınan profesyonel destek, “iyileşme” sürecinin başlaması adına ilk adım olacaktır.

Psychisme, yani ruhsal durum, psikolojik tepkiler ve işlemleri kapsayan durumdur. Ruhsal durumun içinde bireyin diğer insanlarla olan ilişkileri, hareketleri, tepkileri, ilgileri, konuşmaları, kişisel düşünceleri ve duyguları bulunur. (Adasal, 1976). Bütün bu bileşenlerin tablosu, terapi yolculuğu boyunca terapist ve danışan tarafından çizilir. Böylece, daha objektif bir yol haritası oluşur. Psikoterapi, BDT, ACT ve EMDR gibi pek çok tekniği kapsayan, bireyin davranışları ve duygularını iyileştirmeye yönelik çalışmalar yaparak, olaylarla başa çıkma yollarını geliştirmesini hedeflemektedir (Arnokaç, 1998). Terapistler, bireye özgü şekillenen seanslara göre şekillenen konuların yanında temel olarak kaygı ve stres yönetimi, geçmiş yaşamdaki anılar, ilişkiler, kişisel gelişim, travmalar ve kişisel hedefler başlıklarıyla çalışır. Burada önemli olan danışanın ihtiyaçlarıdır.

Danışmanlık, her bireyin hayatında zaman zaman yaşadığı duygusal zorluklar, kişisel sorunlar, maruz kaldığı çevresel etkenler ve hayata dair hedeflerini gerçekleştirmek üzerine uzmanla yürütülen terapötik ittifaktır (Gray & Bjorklund, 2014). “Denge”nin önemli bir kavram olduğu bu süreçte, bireyin bilişsel, zihinsel ve duygusal süreçleri yaşam dengesini bulmak amacıyla gerçekleştirilen güçlü bir araçtır. Selenyum Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi’ndeki, alanında uzman terapistler danışanlarıyla yürüttüğü süreç boyunca bireyi koşulsuz kabul ederek, dinleyerek ve en iyi şekilde anlayarak bireyin farkındalığının artmasına, zorluklarla başa çıkma becerisinin gelişmesine ve sağlıklı kararlar alabilmesine katkı sağlar.

Misyonumuz;

Selenyum Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi olarak uzmanlarımızın, danışanın deneyimleri, duyguları ve fikirleri temelinde özelleştirerek verdiği psikolojik danışma hizmetleriyle bireyin yaşam kalitesini artırmaktır.

Vizyonumuz;

Bireyin kendini tanıdığı, hedeflerini belirlediği, duygusal süreçlerine dair farkındalığının arttığı ve günlük hayatındaki sorunlarla baş etme becerisinin geliştiği bir süreci profesyonel olarak sağlayabilmektir.

Kaynakça;

Adasal, R. (1976). Ruh Hastalıkları. Ankara: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayınları.

Arnakoç, S. A. (1998). Psikoloji Zihin Süreçleri Bilimi. İstanbul: ALFA Yayınları.

Bernstein, D. A., Teachman, B. A., Olatunji, B. O., & Lilienfeld, S. O. (2021). Introduction to Clinical Psychology. Cambridge: Cambridge University Press.

Graceffo, R. A. (2022). A Humane Vision of Clinical Psychology, Volume 1. New York: Taylor and Francis Books.

Gray, P., & Bjorklund, D. F. (2014). Psychology. Boston: Worth Publishers.